måndag 16 februari 2009

Innehåller boken "Gömda" sanningen?

En het dabatt om sanning blev det, när innehållet i boken "Gömda" ifrågasattes. Sanning eller lögn, svart eller vitt?

För att få balans i debatten träder just nu Mia Eriksson, efter att ha pratat ihop sig med vännen Liza Marklund, fram i Aftonbladet. Det visar sig att huvudpersonen Mia numer bor i Arizona med en amerikansk man vars släkt tillhör Mormonerna. I tidigare förhållanden hade hon "mannen med de mörka ögonen" och den chilenska flyktingen som i boken kamoflerades till norrlänningen Anders.

Verkligheten är alltid komplicerad, vi människor sätts på stora prov i livet. Bland annat därför ges det ut böcker. Verkligheten behöver förklaras i långa texter för att förståelsen ska öka.

Den första pocketboken som jag gav ut på Lindelöws hette "Spilld mjölk och röda tulpaner". Det var en av de första böckerna, kanske den första, där författaren själv berättade om den incest hon blivit utsatt för. Det skrevs om författaren på helsidor i tidningarna. Författaren framträdde med eget namn - Gun Ninnisdotter - och året vara 1990.

Gun Ninnisdotters bok hade undertitlen "en självbiografi". Hennes berättelse är påträngande och hemsk, riktigt hemsk, fortfarande. När det står "självbiografi" på en bok då vet vi att det är EN persons uppfattning om det som inträffat. Andra personer har andra minnen och känslor inför sina verkligheter. Barnen till Alva och Gunnar Myrdal är bra exempel på det, hur otroligt olika en uppväxt kan uppfattas när det hamnar innanför bokpärmar. Flera "sanningar" lever ofta sida vid sida, bok vid bok. Det är sällan människor kan prata ihop sig om "en sann bild". Vi människor måste stå ut med att det är komplicerat.

Piratförlaget skrev på framsidan av "Gömda" - "en sann historia". Förlaget valde av någon anledning då, år 2000, att göra verkligheten svartvit. Efter höstens debattstorm, som tilltog alltmer, så backade Piratförlaget den 19 december och sa då att det på boken borde stått: "baserad på en sann historia". Är de orden mindre svartvita? Knappast. Och på förlagets hemsida på webben står det fortfarande, nu i februari: "Gömda är en sann berättelse". Där står också: "Detta är en sann historia, en dokumentär roman". Så justeringen från december har inte trängt in på deras webbsida.

Att ifrågasätta Sanning, att ifrågasätta Det Svartvita, det är en viktig debatt. För att inte så viktiga saker som kvinnoförtryck och incest ska trängas in i ett hörn och bli fundamentalism. Det vill varken Liza Marklund, Mia Eriksson eller Gun Ninnisdotter. Svartvit fundamentalism är tandlös, ofarlig, tråkig - så länge den stannar i huvudet. När den lämnar debattsofforna och blir till handling är den våldsam och förgör människor i sin framfart.

Tomas Lindelöw, 15 februari

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar